Mineraalipohjan valinta

Tässäpä onkin sitten hieman hankalampi aihe... :D Päivitän tätä kohtaa aina tarpeen mukaan. Omia kokemuksiaan saa mielellään kertoa kommenteissa!

Usein ystävät minulta kyselevät, että mikä olisi Se Täydellinen Pohja. Niin, sen kun tietäisi! Sen huolimatta, että tuote toimii minulla ja jopa samantyyppisellä iholla, se ei vättämättä alkuunkaan toimi toisella.

Olen testannut monien sarjojen pohjat, mm. Aliman, Meowin (Pampered ja Flawless), Aubrey Nicolen, Joppa Mineralsin, MAD Mineralsin, PureLuxen, Dreamworldin (Mulberry, Mist ja uusi Mist), LaurEssin (elemental, ethereal ja minimalist), The Body Shopin, Lumieren (Flawless, Cashmere, Luminesse), Crimaluxen, Elemental Beautyn, Aromaleighin, Ocean Mistin, LilyLolon, Everyday Mineralsin (Semi-matte ja original glo) ja Beautiful Girl Mineralsin versiot. Varmaan muitakin, joista en enää muista.

Oma ihoni on pintakuiva/kosteutta kaipaava/ sekaiho ja ikä 30+. Omat suosikkini ovat LaurEss Elemental ja Alima, monta muutakin hyvää löytyy ja testaamistani aika harva oli oikeasti todella sopimaton. Tähän vaikuttaa ehkä eniten se, ettei ihoni ole kovinkaan rasvoittuva ja näin pohjat pysyvät kauniina koko päivän. Perinteiset meikkivoiteet yleensä "kelluivat" ihollani ja häipyivät päivän mittaan.

Tässä muutamia vinkkejä, joista voi aloittaa oman pohjan etsimisen. Suosittelen AINA ostamaan ensin samplen eli näytekoon, vaikka postikulujen maksaminen useampaan kertaan saattaakin ärsyttää.

Talvella pohja saattaa kuivalla iholla näyttää alkuun jauhoiselta mutta ainakin minulla tuo katoaa itsestään noin puolessa tunnissa. Päälle voi tällöin suihkauttaa lähdevesisuihketta (esim. Avene), vähemmän herkällä iholla myös meikinkiinnityssuihkeet toimivat (esim. MAC).

KUIVA IHO

-kosteuta hyvin. Itselläni paras "löytö" oli se, että tajusin ihoni olevan kosteutta kaipaava eikä kuiva. Nyt iho on kunnossa, eikä mineraalitkaan tunnu kuivattavilta.

-Talvikuukausina pohjan voi sekoittaa haluamaansa voiteeseen, esim Aqualaniin tai Humektaniin ja tehdä näin voidemainen pohja. Kannattaa tehdä korkeintaan viikon annos kerralla. Voiteen päälle voi laittaa kevyesti vielä mineraalijauhetta.

-Testaa pitääkö ihosi silkkiä sisältävistä pohjista, saattavat olla sopivammat kuivalle iholle. Silkkipuuteria voi kokeilla myös viimeistelypuuteriksi.

-Käytä pehmoista synteettistä sivellintä, esim. Lily Lolon kabuki, Everyday Mineralsin kabuki tai Aliman foundation brush (unohda kaupan karkeat halpissiveltimet!)

-Kokeilemisen arvoisia pohjia: Alima, LaurEss Elemental, Meow Flawless, Dreamworld Mulberry

RASVAINEN IHO

-kosteuta sopivalla voiteella/geelillä (ilman kostutusta iho rasvoittuu enemmän)

-Primer saattaa auttaa pysymiseen, hyvä on esim. LilyLolon versio tai Meowin sekaihon versio. Kokeile primeriä myös viimeistelypuuterina!

-Selvitä, pitääkö ihosi kaoliinista (kaolin tai kaolin clay) vai ei. Tätä on usein rasvaisen ihon tuotteissa mutta osa on raportoinut kaoliinin imevän rasvaa iholta ja aiheuttavan näin vain lisää rasvoittumista.

-Riisipuuteria sisältävät tuotteet saattavat myös sopia.

-Kokeilemisen arvoisia pohjia: Meow Pampered Puss, LaurEss Minimalist, Dreamworld Cloud

ARVET/ EPÄTASAINEN VÄRI

-Paksulti laitettu pohja on harvoin paras ratkaisu, ei välttämättä pysy kauniina montaa tuntia.

-Pohjan alle laitettu värillinen corrector saattaa auttaa esim couprosaan, itselleni Lily Lolon Blush Away on ihan ykköstuote! Laitan sitä nenään ja poskiin talvella, pohjan alle. Tämä on hyvä vaihtoehto sävyltään neutraalille ja lämpimälle iholle, joille esim. Everyday Mineralsin Mint corrector ei sovi alkuunkaan. Mint on selvästi Blush awaytä kylmempi sävyltään.

-Meowin Correctoreja löytyy jokaiselle ihonsävylle ja näin correctoria voi laittaa laajemminkin, päälle vain hieman pohjaa.

-Kokeile tavallisen kabukin sijaan pehmoista Flat Top-sivellintä. Tällä saa peittävämmän tuloksen. Laita mielummin monta ohutta kuin yksi paksu kerros pohjaa. Myös meikkisienellä levittämistä kannattaa kokeilla.

-Enemmän peittävyyttä tarviseva voisi kokeilla esim. LaurEssin Etherealia, Aubrey Nicolen Full coveragea tai Dreamworld mineralsin Lunaa.

TUMMAT SILMÄNALUSET

-Erityisesti silmänalusilla less is more, älä laita liikaa (korostaa vain juonteita).

-Jos hieman ihon sävyäsi vaaleampi corrctor ei toimi, kokeile kellertävää. Eri merkkien sävyissä on eroja, esim. LilyLolon PeepO on tummempi ja keltaisempi kuin Meowin Yellow under eye.

-Jos silmänalusesi ovat kuivat, kokeile silkkiä sisältävää puuteria (esim. Meow) tai voidemaista tuotetta.

-Omat suosikkini ovat Couleur Caramelin peitevoidepurkki (tämä ei ole mineraali mutta luomutuote) ja päälle hiukan valopuuteria eli silicaa tai Meowin keltaista correctoria. Oma silica-puuterini on The She Spacelta (Cashmere stockings) mutta vastaavaa löytyy muualtakin.

HERKKÄ IHO

-Kannattaa kokeilla yksi merkki/ pohjakoostumus kerrallaan, jotta huomaat sopimattoman tuotteen.

-Oikeissa mineraalituotteissa ("marketin mineraalit" ovatkin ihan toinen asia!) on vain muutamia ainesosia, näin ollen herkistäviä aineita on vähemmän ja ne on helpompi löytää.

-Itselläni ainoa sopimaton ainesosa on silica, joka tukkii ihoani. Pienissä määrin/ harvemmin sitä voin käyttää mutta päivittäinen käyttö on liikaa.

-Lyhyin Inci (ainesosaluettelo) ei välttämättä ole tae parhaasta tuotteesta, omalle iholle sopivimmat tuotteet löytää kokeilemalla.

TARVITSENKO PUUTERIA?

Puuteria ei välttämättä tarvita, varsinkin jos ihosi on kuivempi. Toisaalta puuterilla voi saada pohjaan hieman hohdetta, mattapintaa yms. Itse käytän toisinaan silkkipuuteria (esim. Dreamworldin Peach silk), en kuitenkaan aina. Hohtavammista puutereista suosikkini on LaurEssin Glow.

SÄVYN VALINTA

Tässäpä vielä vaikeampia aihe, en ole todellakaan ammattilainen! Jos sinulla ei ole aavistustakaan, onko ihosi lämmin/kylmä/neutraali, suosittelen aloittamaan kokeilun firmoista, joissa sävyjä ei ole liikaa ja ne on selvästi jaoteltu. Näitä ovat esim. LilyLolo, Alima ja LaurEss. Ja siirtymään muihin firmoihin vasta, kun pohjasävystä on enemmän tietoa.

Monilla mineraalifrimoilla on sivuillaan ohjeita pohjasävyn selvittämiseen, itse sain parhaan avun Tuhkolman Åhlensin MAC-pisteestä. Kun meikkaaja sanoi kuvauksen "perfect balance between pink and yellow undertone", olen löytänyt heti itselleni sopivat pohjat (yleensä vielä kysyn apua myyjältä, tietävät millainen sävysekoitus on kyseessä). Tämän kuultuani kaikki loksahti kohdilleen, sillä olin päätellyt jo aiemmin olevani "neutraali" mutta toisinaan neutraali pohja olikin ihollani ihan harmaa. Eri frimoilta kannattaakin selvittää, onko heidän neutraalinsa "balanced undertone"/persikka vai todella neutraali eli harmahtava. Ensimmäiseen arvioon ei kannata sokeasti uskoa, olin Suomessa "lämmin" mutta itse tiedän, että keltasävyiset pohjat muuttuvat ihollani tunkkaisen värisiksi.

Pohjasävyn suhteen hankalina firmoina pidetään mm. Meowia ja Dreamworldia, näillä firmoilla sävyjä on yksinkertaisesti liikaa :D Toisaalta oman pohjan löytäminen saattaa näiltä firmoilta olla vaivan arvoista!

Tässä pohjasävyjen jaottelu Aliman ja Lumieren mukaan, kuten huomaatte, eroja on. Olenkin toisessa nautral, toisessa beige ja juuri neutraalin ihon kuvauksessa onkin suuri ero! Oman pohjasävyn tietäminen auttaa pohjasävyjen etsimisessä suunnattomasti.

Pohjasävyt Aliman mukaan:
Cool: Ihosi taittaa vaaleanpunaiseen, ihosi ennemminkin palaa kuin ruskettuu. Jos ihosi on tumma, rusketus on enemmän punertava kuin ruskea.
Neutral
: Ihosi sävy on persikkainen, ei selvästi vaaleanpunainen tai keltainen. Ihosi palaa helposti tai palaa ja sitten ruskettuu.
Beige
: Ihosi sävy on beige-persikka+ hieman keltaista. Rusketut hiukan.
Warm
: Sinulla on selvä persikasta keltaiseen pohjasävy ja rusketut helposti. Jos olet oikein vaalea, saatat myös palaa aluksi. Rusketuksesi on lämpimän kullanruskea.
Golden
: Sinulla on voimakkaan kelletävä pohjasävy, ilman vaaleanpunaista tai beigeä sävyä. Rusketut helposti, ellet ole todella vaaleaihoinen.
Olive
: Ihosi on beige ilman vaaleanpunaista tai keltaista sävyä (kuten café au lait). Todennäköisesti rusketut helposti vaikka olisitkin vaalea.

Ja tässä Lumieren sävyt:
Beige: Keltaiset ja vaaleanpunaiset sävyt yhdessä tekevät ihostasi persikkaisen. Yleinen sävy kaukaasialaisilla. Talvella kylmäsävyiset saattavat ruskettuessaan olla sävyltään beigejä. Itse olen yleensä neutraali mutta Lumierella Beige!
Cool: Sinipohjainen vaaleanpunainen. Naiset jotka näyttävät hyviltä pasteliväreissä. Sinulla on yleensä siniset suonet, pinkin sävyinen iho ja palat helposti. Tyypillinen kesä värianalyysissä.
Golden: Kultainen hunaja, selvästi keltainen. Kokonaan tai suurimmaksi osaksi kellertävä ihoiset, aasialaisista naisista kaukaasialaisiin (kullan vaaleat hiukset, ruskeat/vihreät silmät ja vihertävät suonet)
Neutral: Aavistuksen keltainen kera sinipunaisen pohjasävyn (siis häh :-O Ei ihme, etten täällä olekaan neutraali). Näytät parhaalta jalokivisävyissä (eli värianalyysissä talvi) ja hiuksesi ja silmäsi ovat tummat.
Warm: lämpimän keltapohjainen iho, lisänä punaista ja ruskeaa pohjasävyä. Näytät parhaalta kermaisen valkoisissa, punaisissa, kultaisissa, ruskeissa ja lämpimissä vihreissä (tyypillinen syksy). Rusketut helposti ja sinulla on punaiset tai ruskeat hiukset.
Katso verisuonia ranteesi sisäpuolelta. Kylmällä/vaaleanpunapohjaisella iholla suonet ovat siniset, lämpimällä/beigellä/kullansävyisellä iholla ne ovat vihreät. Neutraalilla ja oliivipohjaisella iholla ne voivat olla vihreät tai siniset.
OIKEA SÄVY KESÄKSI
Jos ihosi sävy muuttuu vain vähän, saatat pärjätä hyvinkin samalla pohjalla kuin kesälläkin tai saman sarjan ja sävyn astetta tummemmalla. Itse pärjään yleensä talvipohjalla ihan hyvin, yhden pohjan olen itse tuunannut tummemmaksi harvoja rusketusviikkoja silmällä pitäen ;) Käytin tuunaamisessa Dreamworldin Foundation Buffetista löytyvää tummaa base-pohjasävyä. Sävyjä löytyy jokaiselle. Yleensä tosin pärjään ihan hyvin, kun laitan päälle vain hieman aurinkopuuteria, naamani ei tosiaan suuremmin rusketu!

Jos ihosi sävy muuttuu keltaisemmaksi tai punaisemmaksi ruskettuessaan kannattaa kokeilla Dreamworldin base-sävyistä lämpimämpää/punertavampaa kuin muuten käyttäisi ja sekoittaa tätä pieneen määrää omaa pohjaa. Toki sama onnistuu myös tilaamalla sample omalta meikkipohjamerkiltä mutta lämpimämpää/punertavampaa sävyä ja omaa sävyä selvästi tummempana (näin vain pieni määrä riittää).
OMAT SÄVYNI

Nämä saattavat auttaa valinnassa, jos sinulle on sopinut joku näistä sävyistä. Huom: Pohjat eivät ole samansävyisiä, joten eivät välttämättä sovi kuitenkaan kaikille! Ihoni antaa jonkin verran anteeksi, koska voin käyttää sekä kevyesti kellertävää että kevyesti punertavaa pohjaa.

Perinteisistä meikkivoiteista sävyni olivat
-Dior Diorskin fluide/ Diorskin pure light, sävy 200
-Exuviance skin caring foundation Blush beige
Mineraaleista sopivia sävyjä
-Alima Neutral 2 tai 3
-Pureluxe Buff
-Lily Lolo Blondie tai In The Buff (kesällä)
-Lumiere Light beige Luminesse tai Casmere
-Elemental Beauty Barley healing ja soft focus. Barley on purkissa tummempi sävyltään kuin nämä muut pohjani mutta ei kuitenkaan iholla.
-Everyday minerals Fairly Light (beige) semi-matte
-Crimaluxe Orchidee neutral
-Ocean Mist Linen
-Aubrey Nicole Light neutral
-Meow 2-Frisky Mau tai 2-Frisky Sphynx
-LaurEss Subtle Neutral ja tummempi Radiant Neutral (kesällä)
-MAD Minerals Natural Light
-The Body Shop 2
-Dreamworld Inanna
-LaurEss Subtle Neutral
-Aromaleigh 2N
-Beautiful Girl Minerals light neutral/medium neutral sekoitus
-Bare Escentuals Light (vaikka onkin todella keltainen)

Kilengin sivuilla on Kimin tekemän tutorial sopivan pohjasävyn löytymiseen. Kilengin siveltimet ovat edulliset ja hyvät mineraalisiveltimet, suosittelen!

0 comments:

Post a Comment